03 Disember 2010

AYAM PERCIK

AYAM PERCIK (Versi Besut, Terengganu)

Bahan-bahan ( Hidangan satu keluarga )

1 ekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
10 biji cili kering
2 biji bawang putih
4 ulas bawang merah
2 cm halia
2-3 batang serai (hiris halus)
belacan
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. Bersihkan ayam dan perap dengan garam dan kunyit. Ketepikan.




2. Masukkan santan dalam bekas…saya gunakan kuali. Gaul santan dengan air asam jawa.


3. Blend cili, bawang putih, bawang merah, belacan dan halia. (Gunakan sedikit santan tadi)


4. Masukkan barang blend ke dalam bekas yang mengandungi santan tadi. Perasakan dengan garam, gula dan aji(opsyenal). Bole rasa.(pastikan cukup rasa masin, manis dan masam)





5. Celupkan ayam ke dalam kuah. Bakar hingga masak







6. Bila ayam dah masak, keluarkan dari pembakar dan celup lagi dalam kuah. Bakar semula. Ulang sebanyak 2 kali.



Inilah pembakar yang saya guna. Kalu bakar guna arang lagi sedap.





7. Taraaa…dah siap.


P/s: Baki kuah (jika ada) boleh la masak atlas dapur dgn api sederhana dan letakkan ditepi hidangan ayam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...