08 April 2010

KUEH LOMPAT TIKAM


Bahan-bahan ( satu keluarga (4-6 orang) )
A: Tepung hijau
250gm tepung beras
700ml santan cair
secubit kapur sirih (campur dalam santan cair)
secubit garam
sedikit pandan paste/pewarna hijau
B: Santan pekat
1500ml santan pekat
80gm tepung beras (untuk pekatkan santan)
secubit garam
D: Air gula
300gm gula melaka
3 cawan air
sehelai daun pandan
Cara-cara
1. Campur kesemua bahan A dan tapis
2. Masak atas api hingga pekat
3. Campur kesemua bahan B dan buat serupa dengan A (adunan B lebih cair dan lembut berbanding dengan A)
4.Masak gula melaka bersama air hingga cair dan mendidih. Kemudian tapis.
Catatan: Setelah semuanya siap, ambil serba sedikit setiap dari nya dan curahkan air gula secukupnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...