29 Jun 2010

BUTTER CREAM KEK

Teringin nak cuba buat butter cream...tapi masih belum ada masa..nanti lah.. di sini aku dah C&P beberapa resipi untuk buat buttercream...untuk rujukan aku.

ICING

KRIMWELL ICING

Dari segi ketahanan di suhu panas, kira ok. Tak pernah menghampakan.

BAHAN-BAHAN:
400g krimwell
100g shortening
2 sudu besar liquid glucose
gula icing

CARA-CARA:
1. Adunkan krimwell, shortening & liquid glucose sehingga sebati
2. Akhir sekali masukkan gula icing mengikut kepekatan dan kemanisan yang dikehendaki.

Resipi asal di sini.

BUTTER ICING(menghasilkan 600g butter icing)

BAHAN-BAHAN
Butter 125g
Gula icing 500g
Susu segar 2-3 sudu besar

CARA-CARA
1. Pukul butter sehingga kembang & ringan
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan dipukul rata
3. Masukkan susu sehingga mencapai sebati dan mencapai konsisten yang dikehendaki.

Resipi asal di sini.

BUTTER CREAM ICING

Resipi Butter Cream 1

Bahan A:
250gm mentega
300gm krimwell

Bahan B:200gm sugar syrup

Cara:
1. Pukul butter dgn kelajuan tinggi sehingga gebu & ringan
2. Masukkan krimwell & pukul hingga naik
3. Masukkan gula syrup sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga rata & habis
(Sugar syrup : 200gm gula + 100ml air dimasak selama 20 min)

Resipi Butter Cream 2 (telah diubahsuai dari resipi 1)

Bahan:
500g krimwell
250g mentega
1/2 tin susu pekat
1/2 cwn gula aising

Cara:
1. Pukul krimwell + mentega pada kelajuan tinggi hingga kembang & ringan2. Masukkan susu pekat & gula aising, pukul pada kelajuan rendah hingga sebati

Resipi asal di sini


SWISS MERINGUE BUTTER CREAM

Bahan
4 putih telur (besar)
1 1/4- 1 1/2 cwn gula castor
1 cwn - 2 cwn butter (250g) <--depends pd tekak korang, nk letak lebiy pun ok 2 tsp vanila Cara masukkan gula dlm putih telur. naikkan atas double boiler. kalo ader candy thermometer, panaskan sampai 160 degree. kalo xder, didih sampai gula hancur (lbh kurang 7 minit). kena kacau selalu ngan whisk. angkat dr double boiler, pukul sampai jadik meringue atau sampai bwh mangkuk tu xpanas dah masukkan butter sket demi sdikit. pukul sampai kental.last, masuk vanilla. Nak gtau, dlm step 3, pas masuk butter tu..nnt adunan mcm cair semacam jek. jgn risau. trus pukul. kalau guna mixer besar, guna paddle attachment (putar dalam 20-25 minit) Catatan: Tidak memuakkan Resipi asal di sini.


BUTTER CREAM

Bahan
500 gm krimwell
250 gm butter
300 gm gula ising(diayak 3 x)
120 gm shortening
1 camB vanila
230 gm suger syrup


Cara:
sebelum membuat cream, anda hendaklah membuat sugar syrup dahulu. caranya: 900gm gula pasir +400 gm air + sebelah limau nipis. caranya:masak hingga mendidih, kemudian tapis. biarkan sejuk dahulu.

satukan krimwell, butter, gula ising, shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih. kemudian masukkan sugar syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.

Resipi asal di sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...