05 Februari 2011

MEE BANDUNG....

Dah lama tak masukkan en3 dalam blog nih..maklumlah agak sibuk..tambah lagi uruskan 2 blog..hehe..Sebenarnya banyak bahan yang ingin dicoretkan..tetapi tak cukup masa. Maklum lah..kita orang perempuan ni macam-macam nak buat...basuh dan lipat kain, basuh pinggan, masak, lipat dan gosok baju...pendek kata macam-macam lah..tambah dengan kerja tetap lagi..(Rasanya ramai kekawan perempuan yang ada kerjaya sendiri..betul tak?)

Aduh pendek kata..masa 24 jam sehari memang tak cukup kan? Betul tak kekawan. Setiap hari masak tetapi tak sempat nak masukkan resipi. Tapi malam ni ada masa sikit. Suami ngan anak2 gi Giant..hehe..mak layan tenet. Bukan sengaja tak nak ikut..tapi badan rasa tak berapa sihat. Adik yang tinggal kat Subang Jaya pun telefon suruh pegi kat rumah dia ambik ketupat..(dia baru sampai dari kampung)..ala..tak larat la...esok-esok aje lah...

Malam ni rasa nak makan simple je..mulanya nak buat mee sup, tapi my lovely hubby(hehe) request mee bandung..so layan aje lah...Haa kengkawan bole la cuba resipi saya yang teramat-amat simple nih coz saya tak gunakan perencah pun...


Fuhhhh..tengok gambor pun dah sedap...(kaka..masuk bakul angkat sendiri la pulak)..Kita layan resipinya pulak..


Bahan-bahan ( 4 orang )
1 peket mee kuning
15 ekor udang basah
1/4 ekor ayam

2 ulas bawang merah
1 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering
3 biji telur
sawi
bawang goreng
Hirisan cili merah
Gula
Garam
limau kasturi
Sedikit sos cili dan sos tomato


Cara-cara

Celur mee kuning
  • Blend bwg merah,bwg putih,cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
  • Kemudian masukkan air dan ayam . Didihkan. Masukkan pula gula, sos cili, sos tomato dan garam secukup rasa.
  • Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang).. Akhir skali masukkan sawi dan udang.
  • Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan.
  • Catatan: Boleh gunakan tepung jagung untuk memekatkan kuah..tapi saya tak letak.
  • Sedappppp...........................

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...