10 Mac 2010

NASI DAGANG


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
**NASI**
4 cawan beras nasi dagang + 1/4 cawan beras pulut
1 cawan santan
garam (digaul bersama santan) dan sedikit gula
1 sudu kecil halba
bawang dan halia (hiris halus2)
air

**GULAI IKAN TONGKOL**
2 cawan santan
4 ulas bawang merah,2 ulas bawang putih & 2 cm halia } di'blend'
10-15 tangkai cili kering
1-2 sudu besar rempah kari ikan adabi
4 keping asam keping
garam dan secubit ajinomoto
1 sudu besar gula @ 'nise'
5-6 biji cili padi
1 ekor ikan tongkol hitam

**ACAR**
2 batang timun
1 batang lobak merah
1/2 biji bawang besar
1 biji lada besar
cuka, garam, gula

Cara-cara
1.NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair. Gaul rata. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula, halba,bawang dan halia yang dihiris dan santan.

2.GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak,(kalau tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.

3.ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!!!

Catatan: Boleh juga tambahkan telur rebus ke dalam gulai ikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...