25 Mei 2010

Ikan Berempah Bakar

Hari ini jom kita masak ikan bakar berempah..

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan (terpulang tp ikan berlemak lebih baik)
7 tangkai cili kering (dikisar)
1 biji bwg besar (dikisar)
2 ulas bwg putih (dikisar)
1.5 cm halia (dikisar)
sedikit belacan
1.4 cwn pati air asam jawa
Serai
Garam
Kunyit
Ajinamoto
sedikit gula

Cara:
1. Tumis bahan kisar.
2. Apabila cili sudah garing, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
3. Kecilkan api dan biarkan sehingga pekat.
4. letakkan ikan di atas kertas foil dan curahkan bahan tumis.
5. Taburkan hirisan sayuran dan hirisan bawang (jika suka)
6. Tutup ikan dgn sekeping lg kertas foil dan pastikan air curahan tidak tertumpah.
7. Letakkan ikan td di atas kuali dan bakar sehingga ikan masak (bole letakkan sedikit minyak di atas kuali jika mahu).
SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan