09 Mac 2010
KEK LOBAK BERKACANG
Bahan-bahannya:
800 gram mentega
1 kg gula pasir
24 biji telur
500 gram tepung gandum
30 gram serbuk penaik
600 gram lobak merah yang diparut
1 biji buah lemon
400 gram kacang walnut
5 gram vanila esen
Garam
Bahan pastri:
Krim mentega
30 gram gula
1 kg mentega
250 gram putih telur
Cara membuatnya:
1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan masukkan telur perlahan-lahan.
2. Gaulkan kacang walnut, lobak merah, tepung, serbuk penaik, jus limau, sedikit garam dan esen vanila sehingga rata.
3. Campurkan bahan-bahan tersebut ke dalam adunan yang pertama dan gaul rata.
4. Setelah adunan siap tuangkan ke dalam acuan yang telah disapukan dengan sedikit mentega dan di alas dengan kertas minyak.
5. Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit.
6. Setelah siap sejukkan kek dan sapukan krim mentega di atasnya dengan rata. Hiaskan dengan lobak kecil yang diperbuat daripada
marzipan.
Cara membuat krim mentega:
1. Gula dan putih telur dimasak menggunakan "double boiler" sehingga gula larut.
2. Apabila gula telah larut masukkan ke dalam mesin pengadun dan pukul hingga kembang dan sejuk.
3. Kemudian masukkan mentega dan pukul hingga sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan